Fest & bröllop

Start
Butiken
Webbshop
Varumärken
Erbjudanden
Fest & bröllop
Kundklubben
Företag
Stilguide
Shop the look

Fest & bröllop

Bröllop på gång?

Vi hjälper dig hitta de rätta plaggen, oavsett om du tänkt dig en fräck kostym eller frockcoat/longjacket med exklusiva detaljer i form av väst och kravatt eller en mera traditionell kombination med smoking, frack, mässdräkt eller jacquett

Planerar du klädseln inför en stundande stor fest eller ett fint bröllop?

Då skall du kika på våra alternativ! I vår webbshopp hittar du ett antal prisvärda paket med både kostym, frack, smoking, jacquett och frockcoat/longjacket. I butiken måttsyr vi även mässdräkter (armén, marinen och flygvapnet) samt uniformer (flygvapnet och handelsflottan).

Dedicerade bröllopsplagg erbjuder vi endast för män. Vi säljer alltså inte brudklänningar, men har naturligtvis en variation av fräcka festplagg för både kvinnor och män för den stora, flotta festen.

Välkommen in till butiken så visar vi vårt utbud.

bulletKonsultation i butiken
bulletVåra varumärken
bulletSkall du hyra eller köpa dina festkläder?
bulletAlternativet till smoking, frack, frockcoat och jacquett?
bulletMörk kostym
bulletSmoking
bulletJacquett
bulletFrack
bulletFrockcoat/suitjacket (longjacket)
bulletMässdräkt/uniform

Konsultation i butiken

Vi tar oss den tiden som behövs/krävs för att du skall hitta den bästa möjliga kombinationen till brudklänningen eller festklänningen. Naturligtvis ställer vi upp kostnadsfritt och helt förutsättningslöst. Ring oss gärna i förväg och bestäm en tid. Adressen till butiken hittar du här.

Även om du normalt inte får se brudklänningen före bröllopet, blir det faktiskt allra bäst om ni kommer båda till konsultationen. Kommer du själv är det viktigt att du har svar på frågorna här nedan...

Färgen på (brud-) klänningen är av vikt. Är den kritvit eller bruten (off white, elfenbensvit, champagne, beige etc)?

Har bruden någon annan färg (accentfärg) t ex på klänningen, i håret eller i form av smycken?

Har ni bestämt färgen på brudbuketten och skall du ha en blomma i knapphålet på kavajen?

Fundera även på om du har tänkt dig en kostym som "hottas upp" med en fräck väst/kravatt, eller om du kan tänka dig en longjacket eller frockcoat (kräver att du är minst 180 cm lång). Du kanske redan har bestämt dig för en frack eller smoking?

Med ovanstående frågeställningar i bakhuvudet är du välkommen in så tar vi hand om dig och visar olika alternativ.

Vi strävar efter att dina plagg sitter perfekt. Naturligtvis har vi en egen skräddare som gör de sista eventuella justeringarna.

Du skall räkna med en leveranstid på ca 1-2 veckor från ditt besök i butiken (i praktiken går det oftast snabbare än så). Eftersom västar, kravatter och bröstnäsdukar är säsongsartiklar (som ibland kan ta slut hos våra leverantörer) rekommenderar jag att du har klarat av din klädsel minst två månader före bröllopet/festen.

Våra varumärken

Vi erbjuder festplagg för män från i första hand Cavaliere Ceremoni och Sir of Sweden.

Hos oss hittar du festplagg i storlekar som passar alla män - korta, normallånga, långa, smala, korpulenta etc.

Festplaggen för kvinnor (dräkter, klänningar, kjolar, kavajer etc.) tar vi främst från Gardeur, Steilmann, Zorbé och Cavaliere Femme. Vi för storlekarna 36-48.

Skall du hyra eller köpa dina festkläder?

Har du tänkt dig en kostym med en stilig eller fräck väst/kravatt till, bör du definitivt köpa plaggen (åtminstone kostymen). En bra, slitstark kostym har du nytta av i många sammanhang.

Vår rekommendation (relaterad till kostnaden) är att du bör hyra smoking, frack, frockcoat/suitjacket eller jacquett av en bra uthyrningsbutik (vi hyr inte ut festplagg) om du endast kommer att använda plaggen en gång. Vet du däremot att du kommer att använda plaggen flera gånger skall du satsa på egna plagg och är då välkommen till oss.

Sedan är det naturligtvis upp till dig själv att avgöra...

Alternativ till smoking, frack, frockcoat/suitjacket och jacquett

Det självklara alternativet till smoking, frack, frockcoat och jacquett är en fräck, mörk och välsittande kostym.

En sådan bör återfinnas i alla garderober och kommer väl till pass i alla möjliga situationer, så en mörk kostym skall du definitivt äga och få professionellt anpassat exakt efter dina mått.

Färgalternativen är svart, marinblått eller antracitgrått (se nedan).

Kritstreck, rutor, glencheck etc. fungerar i vissa situationer medan de är olämpliga/tabu i andra. Var därför försiktig med sådana excesser beroende på sammanhang.

Mörk kostym

En inbjudan som anger klädnormen "Kavaj" (eller på engelska "dark suit", "buisness suit", "informal", "lounge suit" eller faktiskt även "casual") betyder traditionellt mörk kostym, skjorta, slips, lågskor, bälte och strumpor samt de valfria accessoarerna armbandsur, manschettknappar och bröstnäsduk. Observera dock att klädkoden med tiden har anpassats till att omfatta även ljusare kostym (framför allt på sommarhalvåret). Däremot aldrig kombinationen kavaj med uddabyxor.

Brudpar bör vara extra tydliga. Skriv hellre "Mörk kostym" på inbjudan, om det är det du önskar.

Kostym används vid vigsel, dop, cocktail, begravning, herrmiddagar etc.

Kostymen skall, som sagt, normalt vara mörk. Ju mörkare desto mer formellt. Svart är att föredra på begravning. På bröllop bör du (endast i Sverige dock) lämna den svarta kostymen hemma om du inte är den lycklige brudgummen. Även denna sed har luckrats upp på senare år.

Button down-skjorta bär man aldrig till mörk kostym. Dubbla manschetter på skjortan är däremot en stilhöjare men inget absolut krav. Konservativa klädslavar bär endast vit och på sin höjd ljusblå skjorta när det står kavaj på inbjudan, men en diskret rutig skjorta eller en skjorta i säsongens accentfärger med matchande slips ser ofta mer genomtänkt ut.

Vid begravningar gäller vit slips för närmast sörjande släktingar och svart för övriga. I andra sammanhang kan man ta ut svängarna och välja slips i någon av säsongens kontrastfärger eller (lite fegare) fånga upp kostymens färg.

Bältet skall alltid vara diskret och i samma färg som skorna.

Skorna kan vara välputsat svarta i oxfordmodell, men vågar du ta ut svängarna (och vet att värdparet inte har omedelbara invändningar) kan det både bli snyggare och mer genomtänkt med t ex ett par svarta mockaloafers eller en skinnmodell med guld- eller silverspänne.

Till bröllop (och endast för brudgum och bestman) kan det vara fräckt och annorlunda att kombinera den mörka kostymen med en stilhöjande väst, kravatt och matchande näsduk. Detta blir då ett starkt alternativ till frockcoat. Skillnaden är att du får ett plagg (kostymen) som kan användas i andra sammanhang efter bröllopet. 

Förslag på fräcka kostymer och västar/kravatter hittar du i vår webbshop.

För en bra, välskräddad kostym inkluderande skjorta och slips/bröstnäsduk skall du räkna med att du måste betala från ca 5 700 kr (beroende på tyg). Ett par snygga, eleganta och kvalitativa skinnskor skall du reservera minst 1 000 kr för. Ett skinnbälte i bra kvalitet kostar ca 300 - 500 kr. Välsittande strumpor skall en seriös butik bjuda dig på. Vill du ha en fräck väst, kravatt och matchande näsduk till istället för slipsen skall du räkna med ca 1 900 kr.

Smoking

På inbjudan står det "Smoking" (eller på engelska "black tie", "tuxedo", "tux" eller "diner jacket"). Det innebär smokingkavaj, smokingbyxor, smokingskjorta, fluga, manschettknappar, bröstnäsduk, gördel eller väst, skor, strumpor samt hängslen (vid behov). Klocka är inte nödvändigt och används endast om den är diskret och matchar manschettknapparna väl.

Smoking används nyårsaftnar och större högtider där den mörka kostymen blir för informell och vardaglig. En smoking bärs aldrig före klockan 18.00!

Tänk på att man i Sverige normalt inte gifter sig i smoking (till skillnad från t ex USA, Danmark och Norge). Även den traditionen håller dock på att luckras upp...

Kavajerna är i ull eller en lämplig blandvara (med minst 50% ull) med sidenslag och finns som dubbel- eller enkelknäppta. Den enkelknäppta modellen finns med schalslag, frackslag eller trubbiga slag. Glöm de sistnämnda, överväg de förstnämnda men satsa på en enkelknäppt kavaj med de stiligaste och mest tidlösa frackslagen (se bilden ovan). Bilringar göms i en dubbelknäppt modell - undvik denna modell f ö. Färgen är svart eller midnattsblå. Benvit kavaj använder man bara söder om ekvatorn eller under högsommarvärme norr om densamma. Kavajen bör bäras knäppt (åtminstone vid ankomsten).

Byxorna har enkla sidenrevärer i sidan, aldrig slag och aldrig hällor i livet. De hålls uppe med bra passform och/eller svarta hängslen. Bälte är förbjudet!

Skjortkragarna är två till smokingen - klassisk (Bond - efter agenten James Bond - se bilden ovan) eller frackkrage. Den senare skall alltid lirkas in under flugan och alltså inte fladdra ovanför (vilket Hollywood tycks tro). Min rekommendationen (och det modernaste) är en klassisk krage. Skjortbröstet är plisserat. Färgen på skjortan är vit och ingenting annat.

Hängslena skall vara svarta och fästade i byxorna med hällor eller med clips. Vita hängslen använder du till vit kavaj.

Strumporna skall vara tunna, svarta och trekvartslånga. Skorna bör vara av svart lack, men en svart skinnsko med tvärskuren tå passar också bra.

Föredrar du gördel framför väst (den senare kan bli varm framåt kvällen) så tänk på att bära den med vecken uppåt (den ursprungliga anledningen är att en ev. teater- eller operabiljett skall kunna stickas ner i ett veck). Fluga och gördel skall vara svarta.

Mest korrekt är en vit bröstnäsduk. Saknar du färg är detta platsen där du diskret kan tillföra den ... om du absolut måste.

Observera att du kan använda din fina (lilla) mässdräkt när inbjudan påbjuder smoking.

Förslag på färdiga paket men även bara smoking hittar du i vår webbshopp.

En komplett smoking - kavaj, byxa, skjorta, fluga, gördel och bröstnäsduk - kostar från ca 6 000 kr. Ett par kvalitetslackskor i skinn går loss på ca 1 500-2000 kr. Som vanligt bör butiken bjuda dig på de tunna strumporna.

Jacquett

Jackett (eller jacquett) bär du när det på inbjudan står "Jackett" (överraskad? eller på engelska "morning dress", "morning coat", "cutaway"). Du skall då bära kavaj, väst, byxor, skjorta, valfritt plastrong (kravatt) eller slips, manschettknappar, lågskor, hängslen samt ev. bröstknappar till frackskjortan.

Jackett används vid högtider före klockan 15.00 - exempelvis bröllop och begravning. Aldrig kvällstid.

Kavajen skal vara grå eller svart av frackliknande snitt. Bör bäras knäppt stående (åtminstone vid ankomsten). Byxorna är gråsvartrandiga med lite struktur. Västen är tillverkad i grå ull. Lämna alltid den nedersta knappen oknäppt. Det finns idag även en moderniserad version av jacketten och den består av både kavaj och byxa i samma mörkgrå färg (till denna väljer du en valfri, modernare kombination av väst/kravatt än det som nämns här nedan - se bilden nere till höger).

Föredrar du slips skall skjortan vara vit, ha cut away-krage och dubbla manschetter. Bär du plastrong skall skjortan vara av frackmodell (och då även ha bröstknappar av grå pärlemor).

Plastrongen skall vara gråmönstrad med eventuella inslag av silver. Vill du använda plastrongnål skall den vara i guld eller silver med vit eller grå pärlemor. Manschettknapparna är enkla i silver eller guld och med pärlemor.

Använd blanka svarta skor av Oxfordtyp - dock ej lackskor.

Vill (behöver) du använda hängslen skall de vara grå.

Kolla med värdarna hur formell de tänkt sig klädseln. Behövs handskar (grått skinn), hatt (grå, men svart vid begravning)?

Förslag på färdiga paket (både till bröllop och till andra tillställningar) hittar du på vår webbshopp. Här finns också ett par förslag på bara jacquett (kavaj/byxa).

En komplett Jacquett - kavaj, väst, byxa, skjorta, plastrong samt bröstknappar till skjortan - kostar från ca 8 000 kr. Ett par snygga, eleganta och kvalitativa skinnskor skall du betala minst 1 000 kr för. Strumporna skall butiken stå för. Kontakta oss för prisuppgift på eventuella handskar och hatt.

Frack

Anges med "Frack" ("högtidsdräkt" eller på engelska "white tie", "tail coat", "tails" eller "full dress") på inbjudningskortet. Klädseln består då av frackkavaj, byxor, frackskjorta, bröstknappar till skjortan, manschettknappar, fluga, hängslen, skor och strumpor. Hög hatt och vit sidenschal under rocken fungerar bra utomhus om du vill vara riktigt klassiskt stilig.

Frack används vid bröllop, nobel- och kungamiddagar, diverse adelssammankomster samt akademiska högtidligheter. Fracken är ett aftonplagg som du inte behöver skämmas för att bära på ditt eftermiddagsbröllop.

Kavajen är svart, i ull eller lämplig blandning med minst 50% ull och med sidenslag. Knäpp den inte! Byxorna har likt smokingbyxan aldrig slag eller bälteshällor.

Manschetten på frackskjortan är enkel men kräver ändå manschettknappar. Bröstet är stärkt och inte plisserat (som på smokingskjortan). Kragen är alltid av vingmodell. Bröstknapparna skall vara i vit pärlemor (svart vid begravning).

Väst och fluga är i vit bomullspiké. I vissa ordenssällskap med bara män närvarande är det svart som gäller. Västen skall framtill sticka ut maximalt 1 cm under kavajen. Frackvästen är den enda väst vars nedersta knapp skall knäppas. Vid begravning byts pikéflugan ut mot en vit i bomullsbatist. Västen är i dessa sammanhang svart och i samma kvalitet som kavajen.

Använd tunna vita hängslen till fracken. Skorna skall vara av lack och låga.

Gördel bär man aldrig till frack (oavsett vad du kan ha sett i orkesterdiken och på scenen). Man skall heller aldrig bära armbandsur. Är du stressad? Stanna hemma.

Att klä på sig en frack tar nästan dubbelt så lång tid som en smoking och första gången är det bra om man är två. Räkna med uppåt en halvtimme och minst en Dry Martini.

Observera att du kan använda din fina (stora) mässdräkt när inbjudan påbjuder frack.

Förslag på färdiga paket hittar du på vår webbshopp. Här finns också ett par förslag på bara frack (kavaj/byxa).

En frack - kavaj, byxor, frackskjorta, bröstknappar till skjortan, manschettknappar, fluga och hängslen - skall du räkna med att du behöver lägga från ca 7 000 kr på. Ett par lackskor i skinn kostar ca 1 500-2 000 kr. Strumporna kostar ingenting (butiken bjuder).

Frockcoat/suitjacket (longjacket)

Plagget (eller plaggen - för det handlar om två varianter på samma tema) är en modernare (i mina ögon fräckare), mångsidigare och flexiblare variant av jacketten och är också ett typiskt elegant bröllopsplagg för brudgum och bestman. Inga andra gäster skall bära frockcoat/suitjacket och plagget bärs normalt inte i andra sammanhang (förvänta dig därför inte att finna denna klädnorm på ett inbjudningskort).

En frockcoat är att jämställa med en vanlig kostymkavaj, fast ca 15 cm längre.

Ett mellanting (i längd), mellan en vanlig kostymkavaj och en frockcoat, är en suitjacket (eller longjacket som den också kallas). Den har oftast en knapp fram, spetsiga slag och är, liksom en frockcoat, snett skuren framtill.

Här har du betydligt friare händer än med smoking, frack och jackett. Frockcoat/suitjacket kan du välja i en mängd olika färger (vit, beige, äggskal, ljusgrå, svart, brun etc) men också med olika strukturer och vävningar (kritstreck, brokadmönster, blanka tyger etc).

Byxan kan antingen väljas i samma färg och tyg som kavajen eller i kontrasterande färg och tyg.

I kombination till frockcoat/suitjacket används väst, kravatt och bröstnäsduk i valfria färger och mönster.

Föredrar du slips skall skjortan vara vit med cut away-krage och ev. dubbla manschetter. Bär du plastrong kan skjortan vara av smoking- (antingen med normalkrage eller snibbkrage) eller frackmodell.

Det är valfritt (men elegant) att använda manschettknappar.

Skovalet är flexibelt. Använd blanka svarta skor av Oxfordtyp eller lackskor.

Förslag på paket till bröllopet hittar du på vår webbshopp. Där hittar du även exempel på våra fräcka västar/kravatter.

Eftersom variationsgraden är närapå "oändlig" med frockcoat/suitjacket, är det också mycket svårt att ange ett förväntat riktpris för en snygg, fräck kombination. Som ren indikation skall du räkna med ca 4 500 kr för kavaj och byxa, ca 800 kr för skjortan, ca 1 200 kr för västen, ca 650 kr för kravatt och näsduk samt ca 1 000 kr för skorna. Se priserna som en mycket grov uppskattning.

Mässdräkt/uniform

Liten och stor mässdräkt kan du bära om du har eller har haft en anknytning till försvarsmakten (eller handelsflottan).

De två uniformerna bärs vid olika civila klädkoder och innebär en plaggsammansättning med några små skillnader.  

Stor mässdräkt bär du vid tillfällen då inbjudan anger frack som klädkod.

Uniformen består av mörkblå mässjacka, vit väst (vitt livskärp för kvinnor), mörkblå långbyxor med revär (mörkblå långkjol för kvinnor), frackskjorta (vit blus med plisserat bröst och snibbkrage för kvinnor), svart rosett, skärmmössa, svarta strumpor, svarta släta snörskor, alternativt lackskor (svarta damskor) och vita handskar.

Till detta kan (får) man bära rundskuren kappa (slängkappa), galoscher, halsduk samt eventuella utmärkelser. Till stor mässdräkt får även bäras hängslen eller väst i truppslagets färg.

Liten mässdräkt bär du vid tillfällen då smoking bärs enligt civilt bruk. Liten mässdräkt skiljer sig från stor mässdräkt på ett par punkter: västen/livskärpet är mörkblå (med civila inbjudna kan vit väst bäras), byxorna saknar revär, handskarna är svarta, kort kjol är tillåtet (då kombinerat med bruna nylonstrumpor), skjorta med klassisk krage är tillåtet.

Vi måttsyr din mässdräkt (för perfekt passform) i både ren ull och i lite billigare (och tåligare) blandvara. Du skall räkna med en leveranstid på ca 4-5 veckor.

Källor: Ovanstående information är fragmentariskt hämtat ur "Snyggt - En stilguide för män" av Per Nilsson.

Aktuella kampanjer & nyheter

Välkommen till vår nya webbshop!

 

Allt för den blivande brudgummen

Kvalitet och passform från Meyer

Din byxspecialist!

  

Sköna morgonrockar från Rolf Sömmare

Måttsy ditt unika skinnplagg från PG Elfström

Välkomsterbjudande 10% rabatt!

Skriv ut ev. kuponger och ta med dem till butiken för att utnyttja erbjudandena!

 

Senast ändrad: 08 april 2019